Contact: hello@kaplias.ro
  • Transport gratuit peste 400 RON | Livrare în 1-3 zile
  • Home
  • Blog Kaplias.ro
  • Conceptul japonez Wabi Sabi în decor - a găsi frumusețea în imperfecțiune

Conceptul japonez Wabi Sabi în decor - a găsi frumusețea în imperfecțiune

in February 02, 2020  in decor interiorposterewabi sabi

Ce înseamnă Wabi-Sabi

Conceptul „wabi-sabi” provine din filozofia japoneză și definește arta de a găsi frumusețea în imperfecțiune, autenticitate și în contemplarea naturii. Nu calitățile precum puterea, invincibilitatea sau perfecțiunea sunt apreciate, ci mai degrabă fragilitatea, modestia și vulnerabilitatea.

 

wabi sabi concept design interior
 
De fapt, termenul wabi sabi, care nu poate fi tradus direct în nicio altă limbă, își are originea în ceremonia ceaiului în Japonia și îndeamnă la minimalism, simplitate.
Deși inițial cele două expresii erau folosite independet una de cealaltă, acestea au ajuns să fie folosite împreună, cu un înțeles pozitiv.
    • termenul wabi ( わび ) definea suferința singurătății, sentimentul de a trăi în pustiu, ajungând apoi să simbolizeze melancolia, emoția simplității și bucuria unei vieți liniștite.
    • termenul sabi ( さび ) însemna tristețe, ofilire, reprezentând apoi imaginea delicată, amprenta și urmele pe care trecerea timpului le lasă peste obiecte și peste ființa umană.

În esență, wabi-sabi înseamnă să trăiești cu modestie, în liniște și simplitate, să prețuiești imperfecțiunea și să accepți ciclul natural de trecere a timpului, care poate lăsa urme.
De exemplu, să apreciezi și să vezi frumusețea într-o vază veche de lut, crăpată, decolorată, peste care crește armonios mușchi natural. Sau să savurezi ceaiul dintr-o cană de lut creată de mâinile unui artizan și să privești frumusețea naturii,
Nothing lasts, nothing is finished, nothing is perfect.
(Richard Powell - Wabi Sabi Simple)

 

Cum îți decorezi casa aplicând conceptul wabi-sabi în design interior

În loc să cumperi mereu obiecte noi sau să te obsedeze perfecțiunea, conceptul wabi-sabi aplicat în design interior te îndeamnă să trăiești într-un decor cât mai natural, ordonat și simplu. O idee care este practic în antiteză cu lumea noastră actuală, haotică și obsedată de perfecțiune.
Iată câteva sfaturi de decor care te vor ghida în decorarea locuinței în stil wabi sabi.

1.  Obiecte de decor create de artizani sau cumpărate din târgurile de vechituri

Conceptul wabi sabi in design interior
O bucată de lemn vechi de cireș agățat pe perete sau o farfurie crăpată pe care ai păstrat-o din casa bunicii își vor găsi loc întotdeauna loc într-o casă cu influențe din filosofia wabi-sabi.

 

2. Tonuri de pământ, plante și materiale naturale

 

Ce inseamna wabi sabi

Decorează cu obiecte din piatră, flori sau plante care să te aducă mai aproape de natură sau să aducă puțin din natură în casa ta. Bucură-te de imaginea unei vaze crăpate, alege să repari în loc să cumperi ceva nou.

 

3. Minimalism 

wabi sabi design

Când trebuie să alegi obiectele pe care vrei să le păstrezi în casă, filosofia wabi sabi spune că trebuie să alegi în funcție de sentimentele pe care aceste obiecte le trezesc în sufletul tău. În conceptul wabi-sabi nu este loc de fastuos sau de materiale sintetice. 

4. Imperfecțiunea în decor

Wabi sabi decor interior

Pereții nu trebuie să aibă unghiurile perfecte, vopseaua nu trebuie să fie uniformă. Wabi-sabi nu scuză neîndemânarea sau munca neglijentă, însă te îndeamnă să găsești frumusețea în pereții scorojiți ai unei case vechi.

5. Arta și tablourile  

Pentru decorul wabi sabi, concetrează-te pe design-uri cu motive simple și organice cum ar fi tablouri abstracte în nuanțe neutre, flori sau crenguțe.

Iată câteva idei:

 


Adauga comentariu

Comentariile sunt moderate


SUS